Семинар „Живи общности“ – успехът е в споделянето

Семинар „Живи общности“ – успехът е в споделянето

В периода 8-11.10.15 проведохме среща на Живите места в България в центъра ни „Училище сред природата“ в Гудевица. Участваха над 50 души от различни еко-селища и независими общности от цялата страна. Организирахме събитието с много работилници, информационни сесии и време за споделяне. Започнахме с практически сесии – говорихме за пермакултурно земеделие и отглеждане на билки, правихме заедно плет, ваяхме с глина, учихме се да ашладисваме, брахме и приготвяхме ядливи растения, споделяхме успехи и неуспехи.

Предвидихме основната част от семинара като отворено пространство за споделяне на идеи за сътрудничество и разрастване на мрежата от Живи общности в България. Водеща фигура в нея беше Маурицио Делиз, председател на Change the World, Норвегия, който сподели с участниците много примери от дългогодишния си опит в различни общности в Европа и Латинска Америка. Богатият му опит беше използван по време на двудневната дискусия, в която насочваше, даваше идеи и съвети за това как да работим по добре заедно и как да подобрим работата си в местата, където живеем.

Останахме с научени нови неща, очакване за бъдещи съвместни инициативи, нови срещи, мотивация да работим като мрежа и споделени усмивки.

Ще се видим пак през март.

Екипът на „Бъдеще сега“ изказва своите благодарности на:

Маурицио Делиз – за споделянето и идеите, за цялата му помощ по развитието на центъра, за баланса и индивидуалния му подход към всеки.

Николай Маринов от Асоциацията за строителство с естествени материали за красивия плет и вдъхновението.

Иван Камбуров и Мария Тарийска от Задруга за спокойно хранене – Странджа за това, че ни показаха стойността на храната и колко е важна, за да живеем хармонично със себе си и света около нас. И за магическия зелник.

Момчил Стоянов от Новогорци – за усилията му да създадем живот на една книга заедно

Десислава Банева – за ваянето с глина и за това, за посоката и за това че се чувахме един друг.

 

Семинарът „Живи общности“ се проведе в рамките на проекта ни „Зелена светлина за „Училище сред природата“, финансиран по Програмата за подкрепа на НПО на Европейското икономическо пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *