Доброволчески лагери за реконструкция на обучителния център „Училище сред природата” в с.Гудевица 2014

ПОКАНА

 Добротворци за „Училище сред природата”

Доброволчески лагери за реконструкция на обучителния център „Училище сред природата” в с.Гудевица

Три възможности за 2014:

06 – 09 Май – 1-ви лагер – Пермакултурно земеделие – работа в зеленчуковата и билковата градина

21 – 27 Юли – 2-ри лагер – Ремонт на обучителния център и настанителната база

07 – 11 Септември – 3-ти лагер – Ремонт на обучителния център и настанителната база

НЕКА ЗАПИСВАНЕТО ЗА УЧАСТИЕ ЗАПОЧНЕ СЕГА…

Доброволчески лагери 2014

Привет приятели на планината и готови да предложат ръце и сърце за сбъдването на няколко мечти, които остават за цял живот. Искаме да Ви попитаме: Правили ли сте параклис на старо тракийско светилище на един от най-емблематичните върхове в Родопите – Родопският КоМ? Създавали ли сте къща от глина за деца и родители или напоителна система на пермакултурна градина?

Ако не сте или искате да опитате отново заповядайте на доброволческите лагери в обучителния център „Училище сред природата” в с.Гудевица в Родопите.

Тази година доброволческите ни лагери ще са обвързани освен с ремонта на сградата на училището в с.Гудевица и настанителната база и с провеждането на три тематични уъркшопа по проект свързан с Устойчивото развитие, който НЧ “Бъдеще сега 2006” изпълнява по CEE Grant. Чрез уъркшопите ще се създадат условия за демонстриране на устойчиви практики в обучителния център в Гудевица, а и така ще успеем да осигурим средства за провеждането на доброволческите лагери. Темите на Уъркшопите ще са: Пермакултурно земеделие, Събиране и напояване с дъждовна вода и Пречистване на сива (кухненска) вода.

Как протича лагерът?

И тази година, отново заедно с екипа на Читалище Бъдеще сега организираме най-сърцатите добротворчески лагери в сърцето на Родопите. Ако все още не сте били при нас и само сте чували за Гудевица, то е вече крайно време да се включите в най-приключенския ни доброволчески лагер на планетата Земя. Търсим доброволци, които искат да станат част от най-невероятностното читалище в България и да помогнат в изграждането на истинско Училище сред природата. Подготвили сме дейности в три направления:

1. Възстановяване на параклиса „Св. Петър и Павел” на Родопския връх Ком – ще имате възможността да работите с местни родопски майстори на зидария с камък на старо тракийско светилище на върха на планината;

2. Екостроителство – измазване на вътрешните стени на бъдещата ни настанителна база с кал, глина и слама и реконструкция и възстановяване на глинената къща на поляната до читалището; Участие в ремонта на сградата на старото училище.

3. Труд и творчество в поддържането на билкова градина с мурсалски чай.

Очаква ни една наистина работна седмица, прохлада с безброй звезди, спане на палатки, осигурена здравословна и енергийна вегетарианска храна, лагерен огън, родопска гайда и много вкусни пататници… ако успеем в суматохата да открием къщата на баба Лена…

За кого е предназначен?

Всеки желаещ с голямо сърце и енергия да се включи според силите и възможностите си в дейностите. Единственото условие е да сте навършили 18 години или ако сте по млад да сте придружен от родител.

Цели на лагерите:

  • Създаване на действащ център за обучение на деца и младежи по алтернативни обучителни методики – „Училище сред природата”;
  • Реконструкция на сградата на старото училище в с.Гудевица като част от обучителния център;
  • Модернизация на настанителната база към обучителния център;
  • Поддържане на демонстрационните зони за устойчиви земеделски и природосъобразни практики към Центъра – пермакултурна зеленчукова градина и билкова градина;

Развитие на знания и умения за:

По време на лагерите участниците развиват знания и умения за използване на естествени материали за еко-строителство, използване на възобновими енергоизточници, органично земеделие и др.

Освен това по време на лагерите се провеждат и сесии стимулиращи личностното развитие, работата в екип и самоусъвършенстването на участниците.

Детайли за лагерите

Кога ще се провеждат лагерите?

06 – 09 Май – 1-ви лагер – Пермакултурно земеделие – работа в зеленчуковата и билковата градина

21 – 27 Юли – 2-ри лагер – Ремонт на обучителния център и настанителната база

07 – 11 Септември – 3-ти лагер – Ремонт на обучителния център и настанителната база

Условия и храна

Условията в Гудевица са:

  • Спално помещение за около 10-12 човека, което се отоплява с печка на дърва, което е от тип – спално помещение в хижа. Спи се върху матраци на земята със спални чували.
  • Двойно легло в стаята на библиотеката – 2 човека – неотоплявана стая без таван, което я прави студено помещение през нощта. Спи се на спални чували и с родопски одеяла, за тези, които могат да се предизвикат.
  • Класна стая – широко помещение, което не се отоплява, без таван, което го прави хладно през нощта – спи се върху матраци и нарове на земята със спални чували.
  • На разположение са палатки за спане на открито – за тези, които са любители на екстремните преживявания за спане на палатка през зимата.

Храната на Гудевица:

Ще подсигурим вегетарианска храна – макарони, ориз, варива – леща и боб, хляб, зеленчуци, прясно мляко, кисело мляко и сирене.

За всичко останало, което е нужно участниците ще трябва да набавят сами.

За повече информация и записване се свържете с нас на:

vesi@nanera.net, или на телефон: 0876 16 46 36

Изтегли подробната покана за участие – Покана Доброволчески лагери 2014