Нещо прекрасно се случи между млади хора, местни общности в сферата на екологичното образование

През изминалите две години се случи нещо прекрасно, нещо вълнуващо за нас и мечтано от много време. През 2013 г. и 2014 г. ние от “Бъдеще сега 2006”, съвместно с Младежки форум 21 век и с финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество , чрез Фонд за реформи свързани с участието на гражданското общество посредством Швейцарското междинното звено в България – Балкански институт по труда и социалната политика.

Постигнахме много, променихме много млади хора, обърнахме ги към земята, родителите и старите хора, местните общности, заедно открихме какво  устойчиво развитие и действахме, за неговото случване навсякъде в България. Това ни промени много и нас самите, защото извървяхме дълъг път с много въздействие, действия и успехи. За една от дейностите ни искаме да Ви разкажем в редовете по-долу.

Мястото на образователните младежки реалити програми (шоута) беше обучителният център на НЧ „Бъдеще сега 2006“ в родопското село Гудевица.

Сред дивната и запазена природа на пограничната планинска част на централни Родопи, участниците имаха възможност да се потопят в една приятно споделена атмосфера на нови приятелства, знания и умения, за по устойчив начин на живот и грижливо отношение към околната среда.

 Как?

Във всяко едно от „реалитата“ участваха около десетина и повече младежи. Събитието започваше с пристигането на участниците, а ако се върнем по-отначало, със записването и подборът на самите участниците, които бяха набирани най-вече през мейл листи на активни младежи от страната и чрез регионалните координатори на проекта, които са разпратили програмите до Младежките центрове, училища и отделни активни младежи. Изпратена бе информация и до Секретариата на НМФ (Национален младежки форум).

И така, след пристигането на участниците, настаняването и запознаването им с мястото, настанителната база, екипа домакинстващ и организиращ събитието, се започва с  формиране и сплотяване на групата, чрез различни игри и дейности, известни като игри за запознаване и „разчупване на ледовете“.

След като хората вече се познават, целта е поставена и групата е сплотена и готова за нови преживявания, знания и приключения, започва се с: опознаването на района и  потапянето в атмосферата на чудната родопска природа, много добре запазена в тази си част, и местния бит и култура: – А именно, що е то прословутото родопско гостоприемство и защо са тъй сърцати местни хора. Като се акцентира върху устойчивите практики и симбиозата между местните общности и заобикалящата ги среда.

Програмата, балансирана между теория, динамика (конкретни образователни и физически и практически дейности) и забавление и почивка, включваше редица разнородни дейности като:

 • Решаване на казуси;
 • Теория и практика на техники за строителство с естествени материали (измазване на стени с глинена смес);
 • Запознаване, дискутиране и онагледяване на практики за природосъобразно земеделие, като пермакултурен и биодинамичен подход и др.
 • Участване в приготвянето на вкусна храна от местни продукти и по местни рецепти. (родопски пататници, клинове, подквасване на мляко, омесване на хляб и т.н.)
 • Много музика игри и кино и забавления през свободното време.
 • Разходки, запознаване с местните хора и техните устойчиви навици и начин на живот.
 • Дейности за запознаване дискутиране и споделяне на добри и устойчиви практики.
 • Изгреви, залези и истории край огъня и под звездите.

Защо?

Целта на тези срещи всеки път бе постигната в това, хората участвали, да видят:

 • Различни алтернативи на консуматорското мислене и отношение на съвременното общество към природата и заобикалящата ги среда;
 • Да се запознаят и с други модели на организация на живота, извън добре познатият им и в много случаи единствен „градски“ модел.
 • Да се почувстват, че не са сами в нуждата си от по-дълбоко разбиране и отношение към природата, синхронно с по-дълбокото и отговорно разбиране и отношение към самите себе си, към другите и към всичко което ни заобикаля.

Целта се смяташе за осъществена, когато развълнувани и усмихнати хората си тръгваха, а не им се тръгваше, но у тях се разстилаше приятното и вдъхновяващо усещане, че са част, частичка от една нова вълна, една нова световна общност от хора, които искат да бъдат информирани, знаещи и можещи и отговорни, които не се примиряват да са в позицията на приемащи всичко за непоклатима даденост и носещи се по-течението, а такива със съзнание че от всеки един от нас във всеки един миг зависи нашето „Днес“ и още повече нашето „Утре“.