Курс Играя и Работя с деца 2023

Курс ”ИГРАЯ И РАБОТЯ С ДЕЦА И МЛАДЕЖИ” 2023

FB Event

Запишете се тук

Съвременни педагогически теории и практики. Неформални методи за учене и личностно развитие

с. Гудевица, Обучителен център „Училище сред природата”
от 26 август до 3 септември 2023 г.

Заповядай на приключение, което ще промени живота ти! Преживей предизвикателството и го приложи на практика!
Няма да забравиш тези 9 дни на учене в планината…

Повече от 2 месеца вдъхновяващ процес на учене и личностно развитие.
Курсът се състои от двумесечна онлайн подготовка и 2 подготвителни онлайн срещи, последвани от 9 дневен присъствен тренинг и последващи практически задачи, менторство и възможност за приложение.

Танци пред читалището.

Играя и работя е…
… най-вдъхновяващият курс за инструктори за преподаване през игра, вдъхновяваща работа с деца и младежи, интерактивни методи, учене чрез преживяване и обучение сред природата;
… обучение базирано на любов, ценности и хуманност, връзка с природата, равноправие и избор;
… период на учене и личностно развитие, потапяне и опознаване на себе си, като преподавател;
… процес съобразен с разнообразието в стиловете на учене, съдържащ инструменти за задълбочаване на възприемането на материала и неговото приложение.

Как протича курсът
Като творчески ориентиран процес на интерактивно преподаване, протичащ в позитивна и приятелска атмосфера, насърчаваща толерантността и подкрепата.
По време на програмата се използват тематични казуси, игри, практически примери, опит и методи на неформалното учене, физически активности, движение и преживяване сред природата.
Бъди готов за едно приключение, в което се впускаш в света на знанията, уменията и игрите, преживяванията и детските спомени, за да излезеш по-добър човек и компетентен преподавател! Приключението ти започва още преди да тръгнеш за Родопа и може би никога няма да завърши след това…

Етапи на провеждане:
Подготовка – до 6 месеца подготвително дистанционно онлайн обучение.
Провеждане – 9 дневен присъствен тренинг курс насочен към практикуване на теоретичните знания, развити по време на подготовката, развитие на практически умения (задаване на активности, създаване и адаптиране на игри, подготовка и провеждане на обучителни модули и др. и т.н.).
Последващи действия – на участниците се предоставя период на менторство, както и възможности за включване в дейности с деца и младежи.


За кого е предназначен
Програмата е насочена към учители, преподаватели, педагози, обучители, аниматори, младежки работници, социални работници, планински водачи, спортни инструктори, персонал в детски центрове, младежки лидери и работещи в обучението и работата с деца и младежи.
Програмата е подходяща за родители, заинтересовани от позитивното възпитание и образователния ефект на играта. Тя е и за всички вдъхновени от придобиването на умения за игра и работа с деца и младежи.


Цели на курса
Развитие на знания и умения за:
адаптиране на игри и преподаване чрез игра;
водене на процес на обучение чрез преживяване;
избор на игри и методи спрямо възрастовата група;
подготовка и провеждане на интерактивни обучителни модули;
използване на игрови и интерактивни методи, като преподаване през движение и създаване на дидактични игри;
използване на елементи от резервопедия (десугестопедия и сугестопедия), като хуманистична методика на преподаване.

Детайли за курса
Основни теми включени в програмата на курса:
Обучение чрез преживяване;
Множествена интелигентност и използването и в преподаването;
Методи в интерактивното преподаване;
Формулиране на образователни цели;
Играта, като средство за преподаване;
Адаптиране на игри и създаване на дидактични игри;
Възрастови периоди в развитието на децата и детската природа;
Съдържание на образователен модул;
Хуманна педагогика и представители;
Сугестопедия, десугестопедия и резервопедия;
Ускорено учене;
Методология за създаване на цялостна обучителна програма.

Дати на провеждане
26.08 – 03.09.2023 г. (Онлайн подготовката започва на 15.03.2023 г.)

Цена на курса
Таксата за курса е в размер на 770 лв., което покрива:
Пълен неограничен достъп до онлайн обучителен курс;
Разходи по време на обучението: лектори, материали, екипировка;
Настаняване в базата на центъра „Училище сред природата”;
Храна по време на курса;
Допълнителни тематични материали за работа по време на курса;
Методически наръчник и допълнителни материали.

Таксата за курса не покрива:
Транспортните разходи до и от с. Гудевица;

Ако се интересувате от участие, моля попълнете формата за записване тук – https://forms.gle/6G3gCCUv2qBUoGfk8

Максималният брой участници в групата за провеждане на курса е 16!
При ранно записване (до 31.03.2023 г.) ползваш 10% отстъпка и цената за курса е 690 лв.

За допълнителна информация и въпроси може да се свържеш с Теодор Василев – обучител и координатор на курса на teodor@gudevica.org или 0887 558 476

Обучители
Огнян Гъдуларов е страстен природолюбител, скален катерач и експерт по дивата природа, птиците и горите. От 11 години той работи в сферата на неформалното образование и личностното развитие. Огнян подкрепя хората да разкрият пълния си потенциал в живота и да открият себе си. Той е обучител с интереси и опит в медитация, йога и енергийни практики. Любимите му теми са личностно развитие, себеизследване, отговорно потребление, устойчивост и опазване на околната среда. Той живее като активист за културна трансформация, преоткривайки свещеното в живота и възстановявайки духовната връзка на хората със светът, който е повече от човешки. Като участник във Великия Обрат, той въплъщава образа на Огънят на живота и Слушателят на дърветата. Посветен е на Великото Дело за справедливо бъдеще за всички живи и неживи създания на Земята.

Теодор Василев е обучител, предприемач и образователен експерт с повече от 15 години опит.
В момента се занимава с дизайн на образователни програми и възстановяване на училищната сугестопедия в началното училище. Теодор е обучен преподавател по сугестопедия лично от проф. д-р Георги Лозанов и асистента му Ванина Бодурова. По покана на проф. Силвия Николаева, преподава в Софийски университет, като лектор в специалността „неформално образование“. Учи дистанционно “Бъдеще за образованието” в University of London & UCL Institute of Education. Завършил курс за игровизация в Университета на Пенсилвания в САЩ. Теодор е сертифициран обучител по ускорено учене и дизайн на образователни програми по модела на Международния център за ускорено учене (ICAL). Има завършени курсове по: слънчева педагогика, обучение чрез преживяване (в Англия), RYE – йога за деца в образованието, младежка работа и обучение на младежки работници по модела на ETS SALTO Youth.
Като един от учредителите на Национален младежки форум, действа за развитието на обучителен капацитет на организацията, където създава и ръководи Звено от обучители на НМФ през периода 2013-2015 г.
Теодор е експерт и обучител на свободна практика по програма Еразъм+ с повече от 10 години практика и проведени 35 обучителни курса. Теодор координира и ръководи екипа на програма Забавно лято, през която от 2015 г. насам са преминали 5000 деца, 80 инструктори и 182 учители. Той беше част от комисията за създаване на иновативните училища към МОН през 2018-2019 и работи с учители и директори от страната. Теодор е част от общността Направи училище и развитието на модела на демократично образование и свободно учене. Работил е с екипи на повече от 35 училища след, които ЦДО (Демократично училище) и Образователно пространство ПЪТЕКИ, 90 СУ “Ген. де Сан Мартин”, ЧОУ “Слънчев лъч”, ЧОУ “Св. Георги”, ОУ “Стою Шишков” и др.
Теодор е един от учредителите на Фондация ТЕМПО, в която се занимава със СОЛЕ (само-организирано учене по метода на Сугата Митра), консултиране на училища и обучение на учители в практики свързани с проектно-базирано обучение, СТЕМ и СТЕАМ.
Теодор има публикации в сферата на образованието, като: “Обичам да чета” – първа книжка за четене в 1 клас; “Мисия ГЕРОЙ” – Приключенски дневник за деца и младежи; NEWave in Learning – иновативна програма за бързо и ефективно учене и принос в младежката работа; Наръчник за обучение на обучители и младежки работници; MOOC4ALL модел за социално учене и програма за развитие на младежката работа и предприемачеството в Африка.

Теодор и Оги са учредители на Международната награда на херцога на Единбург в България. Повече за Наградата на: https://intaward-bg.org/


Споделено от участници в „Играя и работя с деца и младежи”

Вечерно кръгче около огъня

„Съчетанието на преживяването на изучаването с теория беше най-добрата възможна демонстрация за ефективността на ученето през преживяване.”

„Програмата беше структурирана толкова майсторски, че за малкото време на курса успях да усвоя голям обем от нови подходи, да ги практикувам, да се предизвикам и да се чувствам в подкрепяща среда, макар и от напълно непознати.”

„Едно от най-смислените, логически свързани обучения, на което съм присъствала. С изключителен фокус върху практическото приложение и възможности за адаптация.”

„Изключително предизвикателно и с отворени вратички за учене в различни направления- от официалната програма, от другите участници, от съпътстващите моменти, от опита на самите обучители, от природата на място и личните ни преживявания.”

„Беше вълшебно! Обучението бе във всички аспекти на човешката същност, което смятам за безкрайно ценно – за ума, душата, духа. Холистичността на материала, дадените методи и инструменти е впечатляваща и много практична.”

„Беше разтърсващо! Тръгвам си с много въпроси от типа “А сега накъде?”, защото докосвайки се веднъж до енергията ви и Гудевица, искам отново да я усещам.”