Още веднъж! „Бъдеще сега“: лауреат на Гражданската награда на ЕП за 2015 г.

Ежегодната Гражданска награда на Европейския парламент беше връчена на 9 октомври на Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ за принос към по-добро взаимно разбирателство, както и по-тясната интеграция в областта на културата и образованието. Номинацията беше внесена от Илхан Кючюк (АЛДЕ), а на официалната церемония, която беше организира от Информационното бюро на ЕП в България, специален гост беше президентът на Република България Росен Плевнелиев.

На 9 октомври 2015 г. Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2015 г. беше връчена на Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ на официална церемония в София, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент. Официален гост на церемонията беше президентът на Република България Росен Плевнелиев, който в специална реч поздрави лауреата. От името на Европейския парламент, почетният медал връчи членът на Бюрото на ЕП д-р Андрей Ковачев (ЕНП).

Общо 47-те лауреати от 28-те държави членки ще участват и в общоевропейската церемония, която ще се проведе в Брюксел на 14–15 октомври.

Наградата за европейски гражданин на ЕП

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение.

След като националното жури (евродепутатите Светослав Малинов – ЕНП, Момчил Неков – С&Д, и Неджми Али – АЛДЕ) подреди трите български номинации по реда на своите предпочитания, препоръките му бяха изпратени за разглеждане на общоевропейската Комисия по присъждането на Гражданската награда, която обяви крайното решение. В състава на европейското жури влизат заместник-председателят на ЕП Силви Гийом, 4 други заместник-председатели на ЕП, 2 бивши председатели на ЕП и 2 популярни личности. През 2015 г. общо 47 лауреати ще получат почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие на 14 и 15 октомври в Брюксел, където председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще им връчи почетни дипломи.

Сред лауреатите на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2014 г. бяха доброволците от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ (Варна) и журналистът Христо Христов. През 2013 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 43 лица и организации от държавите членки, сред които и покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски от фондация „Българска памет“.

dsc_4510

Лауреатът и мотивите за номинацията

Илхан Кючюк (АЛДЕ), предложил номинацията на Нарочното читалище „Бъдеще сега 2006“:

Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ и екипът, който създаде Училище сред природата в село Гудевица работят усърдно в сферата на младежката дейност, образованието и активното гражданство в Европа. Теодор Василев намира старата сграда на училището в Родопското село Гудевица през 2003 г. и се заема със задачата да я спаси. През 2005 г. с лични средства той успява да вземе сградата, чрез конкурс от община Смолян и започва своето „Училище сред природата“. Екипът на Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ е изграден от млади, търсещи, позитивни и отговорни хора, които през годините са обучили над 600 деца и младежи в своето „Училище сред природата“. Чрез методите на неформалното образование, чрез учене през преживяване и игри, чрез приказки, песни, лагерни огньове, танци и предизвикателства, то успява да върне усмивките и топлината не само на децата и младежите, но и на местните хора, които бяха загубили надежда, че в това забравено и от времето място, отново ще чуят детски смях. Мисията на екипа на читалището е да изгради общество от свободни в решенията си и отговорни за избора си хора, които реализират пълния си потенциал. Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ сега е организация с успешен многогодишен опит в неформалното образование. До момента организацията е изпълнявала различни проекти за екология, неформално образование, гражданско образование, мотивиране и активизиране на деца и младежи, работа с местните общности и демонстрационни дейности.

Мотивите на българското жури

Номинацията на Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ изпълнява в пълна степен заложените критерии за ангажираност и насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство, както и по-тясната интеграция в областта на културата и образованието. Безспорен е фактът, че със своята ежедневна дейност Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ дава конкретен израз на ценностите, залегнали в Европейския съюз и ще спомогне за по-добрата интеграция между европейските граждани и транснационалното сътрудничество между тях. Такива неправителствени организации ще спомогнат за преодоляване на евроскептицизма, а това което прави Народно читалище „Бъдеще сега 2006“, е точно в тази насока. Със своята дейност тя спомага за това Европа да стигне до всеки отделен гражданин.

Тези младежи искат да изградят общество от свободни в решенията си и отговорни за избора си хора, които реализират пълния си потенциал на базата на толерантността и културното многообразие. Тяхната работа може да служи за пример в Европа, а както и да допринесе за формирането на по-силно гражданско общество.

Повече снимки от събитието на Фейсбук страницата на ЕП в България