Семинар „Живи общности“ – успехът е в споделянето

В периода 8-11.10.15 проведохме среща на Живите места в България в центъра ни „Училище сред природата“ в Гудевица. Участваха над 50 души от различни еко-селища и независими общности от цялата страна. Организирахме събитието с много работилници, информационни сесии и време за споделяне. Започнахме с практически сесии – говорихме за пермакултурно земеделие и отглеждане на билки, правихме заедно плет, ваяхме с глина, учихме се да ашладисваме, брахме и приготвяхме ядливи растения, споделяхме успехи и неуспехи.

Предвидихме основната част от семинара като отворено пространство за споделяне на идеи за сътрудничество и разрастване на мрежата от Живи общности в България. Водеща фигура в нея беше Маурицио Делиз, председател на Change the World, Норвегия, който сподели с участниците много примери от дългогодишния си опит в различни общности в Европа и Латинска Америка. Богатият му опит беше използван по време на двудневната дискусия, в която насочваше, даваше идеи и съвети за това как да работим по добре заедно и как да подобрим работата си в местата, където живеем.

Останахме с научени нови неща, очакване за бъдещи съвместни инициативи, нови срещи, мотивация да работим като мрежа и споделени усмивки.

Ще се видим пак през март.

Екипът на „Бъдеще сега“ изказва своите благодарности на:

Маурицио Делиз – за споделянето и идеите, за цялата му помощ по развитието на центъра, за баланса и индивидуалния му подход към всеки.

Николай Маринов от Асоциацията за строителство с естествени материали за красивия плет и вдъхновението.

Иван Камбуров и Мария Тарийска от Задруга за спокойно хранене – Странджа за това, че ни показаха стойността на храната и колко е важна, за да живеем хармонично със себе си и света около нас. И за магическия зелник.

Момчил Стоянов от Новогорци – за усилията му да създадем живот на една книга заедно

Десислава Банева – за ваянето с глина и за това, за посоката и за това че се чувахме един друг.

 

Семинарът „Живи общности“ се проведе в рамките на проекта ни „Зелена светлина за „Училище сред природата“, финансиран по Програмата за подкрепа на НПО на Европейското икономическо пространство.