„Стъпка след стъпка” по следите на успешната реинтеграция или как се променят човешки животи…

“Здравейте, мили ученици! Приятно ми е да се запознаем. Казвам се Васка да Гама, сигурно сте чували за мен. Чували ли сте? Не може да не сте чували нещо. Я да погледна, ето, и при Вас има плакат на дядо ми – Вашку да Гама /на стената има табло с великите мореплаватели/. Един прочут мореплавател. Кръстена съм на него. И аз съм пътешественичка, но отскоро. Намирам се в голямо затруднение. Тръгнала съм да разкривам една загадка. Любопитно ли ви е? Ще ви разкажа. Досега си живеех нормално и спокойно. Тук, в България. Но един ден баща ми изчезна. Беше оставил това писмо за мен…”

…Така започва историята на учителя Десислава Данова и урокът по география, който в рамките на 90 минути въвежда в цялото учебно съдържание за 7-ми клас.

Възможно ли е да се учи бързо, ефективно и забавно, без думашни работи и в приятна и разтоварваща от житейското напрежение среда? Оказа се, че за работещи по цял ден ромски младежи и възрастни това е възможно. Благодарение на един вече превърнал се в легенда човек. Проф. Д-р Георги Лозанов, който наднича със старческата си усмивка от стената, създател на системата сугестопедия, призната от Юнеско през 1978 г. за най-добрата методика на преподаване и ограмотяване по света. И до днес световни светила и преподаватели използват достиженията на методиката и почитат, като светец нейния създател. За съжаление у нас се знае все още малко за нейните възможности.

Проектът «Стъпка след стъпка» на НЧ “Бъдеще сега 2006” и Сдружение «Европейски проекти» се заема със задачата да докаже, че това не е така и да опита, чрез методиката на Проф. д-р Лозанов и Проф. д-р Гатева да реинтегрира вече отпаднали от образователната система младежи и възрастни основно от ромски произход.

Всичко започва през 2010 г., когато мотивиран екип от специалисти в сферата на европейското финансиране предлагат на сугестопедагози и образователни експерти да опитат сугестопедията в сферата на реинтеграцията. Като стратегически инструмент Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ целяща да развие човешкия капитал в България, да осигури по-високи доходи, заетост, професионална реализация и социална интеграция, им предоставя уникална възможност да го направят. В проекта «Стъпка след стъпка» екип от обучени от Фондация Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева сугестопедагози разработи и превърна цялото учебно съдържание за 7 и 8 клас в една игра. От месец септември 2012 г. те работят усърдно върху учебното съдържание изцяло в унисон с държавните образователни изисквания. Минават през обучение лично при сътрудничката на Проф. д-р Лозанов – Ванина Бодурова, а проекта се води от обучен от професора сугестопедагог в лицето на Теодор Василев. «Постигнахме много с тези, които бяха най-мотивирани и посещаваха редовно занятията» – споделя Теодор.

Въпреки трудностите, чести смени на работа и трудности в присъствието поради семейни и професионални ангажименти младежите напредват в материала. На две групи в училищата партньори 147 ОУ «Йордан Радичков» и 67 ОУ «Васил Друмев», в център за бързо учене по сугестопедия предназначен и оборудван за ромските младежи в квартал Борово и накрая близо до тях във Факултета – екипът и преподавателите обучават неуморно всички желаещи. И резултатите не закъсняват. Към днешнат дата вече има завършили 7 и 8 клас младежи, записани в гимназия в 9 клас за учебната 2013-2014 г. Възрастни мотивирани да продължат с образованието си и още нещо…

«Голямата ни цел беше и промяна на училищната среда и начин на преподаване» – казва ръководителят на проекта Теодор Василев.

Обученията на учители в двете училища дават резултати, учителите написват и тестват предметите си през истории и игри. А учениците, на които се водят допълнителни занимания са мотивирани да се готвят с екипа за матурата след 7 клас и кандидастване след 8 клас. Проектът постига и целта си за превенция на отпадането и модел, по който тази превенция може ефективно да се случва. Ефектът, който се получава е значителен и учениците идват дори предварително за занятията си.

Амбицията на екипа е след края на проекта, да продължат да работят с учениците от 7 и 8 клас и те да се превърнат в ментори на подрастващото поколение и пример за общността. Провеждайки обучения с деца от училищата-партньори променихме техния поглед към образователния процес и им показахме, че ученето може да бъде приятно, забавно и без усилие, използвайки тази уникална, според нас, методика.

Гина е момиче от Факултета, което започва неуверено в занятията, а сега е вече ученик в 9 клас, мисли за университет и си казва, апетитът за знания идва с ученето. Тя гордо държи дипломата си за 8 клас, която трябваше да заслужи с много труд по време на проекта.

Стъпка след стъпка прокара видими стъпки в реинтеграцията, защото промяната е наложителна. През последните години качеството на образованието в България видимо пада и тенденцията изглежда устойчива. На последното изследване PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие над 40% от българските деветокласници излязоха функционално неграмотни. Трийсет процента от младежите въобще не завършват средно образование. В следващите 10 години 40% от българските учители ще излязат в пенсия. Децата, които сега учат по същите методи, по които са обучавани и техните родители (и родителите на техните родители), след няколко години ще са на пазара на труда без нужните квалификации. А от тях ще зависи развитието на българската икономика.
За това резултатите от Стъпка след стъпка са само началото на един път към развитие на устойчиви и успешни модели за образование и превенция на отпадането отчитайки спецификите на ромската общност.

«С голяма надежда и вяра ще продължим и в бъдеще да работим за образоването и развитието на потенциала на всеки който има нужда и желание. Това е пътят към един по-добър, осъзнат и успешен живот!» – казва Мария Ангелова – координатор на проекта.