Теодор Василев: Нашата мисия е да обогатяваме процеса на личностно развитие и учене, вдъхновени от природата

Теодор Василев, председател на НЧ „Бъдеще сега 2006” в село Гудевица, в интервю за Радио “Фокус” – Смолян

Фокус: Г-н Василев, Читалище„Бъдеще сега – 2006” е носител на престижната награда на Европейския парламент за България. Как смятате, нужна ли е промяна на читалищата, т.е какво трябва да променят читалища?
Теодор Василев: Тази награда ние я получихме точно за интеграцията в сферата на културата и образованието, защото ние вярваме, че светът в който живеем, дори и в едно малко родопски село, където се намираме ние, можем да правим много сериозни неща, програми и дейности, свързани с това да обогатяваме и развиваме младите хора. Да ги свързваме с природата и да ги свързваме с общността и с възрастните хора по един мога да кажа по един по-свободен и различен начин – ангажирайки ги те самите да създават това което им се случва, те създават това което правят и работят. Това е може би един фокус на нашата работа който може да бъде взет и приложен навсякъде в България. Нужна е малко повече инициативност и вяра в нашите усилия, позитивно отношение към това, че въпреки малкото средства и ограничените ресурси, ние можем да работим и да ангажираме младите хора. Т.е. читалищата наистина ние си ги представяме като центрове и среда, където младите хора и общността могат да създават инициативи, могат да се срещат и да говорят. Това малко се случва до момента и е важно започне да се случва. Общностите и младите хора, особено в малките населени места да започнат да се срещат и да си говорят и заедно да решават кои са приоритетите на тяхната общност, на тяхното място, на тяхната среда, което не зависи от държава, общини и т.н. Разбира се има връзка, но е много важно да си говорят по между си и да създават инициативи, подобряват средата и подобряват живота им.
Фокус: Г-н Василев, кое е другото голямо постижение, освен наградата на Европейския парламент, с което се гордеете?
Теодор Василев: Другото голямо постижение е трансформацията на това място, на тази сграда в малкото село Гудевица. Тази година имаме и юбилей – 10 години откакто я има нашата организация. Започнахме, намерихме една разрушена сграда, един изоставен район, една западаща общност, едно западащо село и сега е малко по-различно. Имаме вече сграда, къща прилежаща към нея, структурата се е подобрила. Но също и обогатил се е животът в малкото населено място, благодарение на стотиците хора които минават всяка година, на децата, на младите хора. Обогатила се е средата през погледа на много хора, които са минали, участвали и живели на това място. От друга страна пък се е обогатила нашата общност от хора, които се занимават с работа в сферата на образованието и не се страхуват, че промяната съществува и е въпрос на много кратко време да бъде приложен на много места в България – в читалища, ,детски градини, училища. Така че ние най-вече се гордеем с това, което сме стартирали в Родопите, от едно много далечно място, което ще има много голямо влияние в България и в света в следващите години.
Фокус: Какви дейности предстоят на младежкото сдружение при читалището в Гудевица?
Теодор Василев: Първото нещо, което непосредствено сега ни предстои е състезание по програмиране за ученици и младежи от общината и от близките населени места до Смолян. Което ще се случи на 4 и 5 юни и което ще ангажира младежи в това да програмират уебсайтове, да знаят малко повече как дигитално да представят себе си и организациите в социалните мрежи, как да създават атрактивни плакати и изкуство чрез дигиталните технологии, фотошоп и др. програми. Те ще се състезават по отбори, заедно с други младежи. Темата ще „ Културен и устойчив туризъм в област Смолян”, което е свързано и с практическото приложение на програмирането в нещо, което е част от икономиката на района. Ще има и много интересни награди. Другите ни дейности са сдружението в Гудевица „Училище сред природата” има няколко потвърдени международни програми. Едната е от с младежи от Англия, Австрия, Финландия. Това е един проект, който е свързан с развитието на такива центрове като нашия. Това е трета фаза на проекта – първата беше в Англия, втората фаза беше във Финландия, а сега в България. Целта ни е да покажем на младежи и специалисти, които работят в такива центрове нашият опит и това което ние правим в Родопите. Подготвили сме много богата и предизвикателна програма за тях. Веднага след тях имаме младежи от Белгия, белгийски скаути, с които ще работим заедно в селата Алиговска, Гоздевица, Гудевица и др. Ще помагаме в подобряване инфраструктурата на населените места, в работата с местните хора, а те ще научат малко повече за традиционната кухня в района. И за тях ще има организиран цялостен комплекс от активности, които те да подкрепят и от друга страна да усетят културата и да изживеят едни 10 дни в Родопите. До края на юли имаме поредица от Детски академии за личностно развитие. Там фокусът ни е силно свързан с личностното развитие на децата и младите хора от гледна точка на това да не се фокусират само в знанията в развитието на умът си, а и в развитието на физическата култура, спорт, работа с емоциите и много творчество. През август месец ни предстоят няколко мероприятия които ще са извън региона – те ще са в селата Сатовча, Кочен и Вълкосел. Там бяхме и миналата година, но поради големият интерес на участниците в Академията там, ще продължим програмата и тази година.
Фокус: Фестивалът на дивите цветя предстои ли да се проведе и тази година?
Теодор Василев: Продължава инициативата за фестивалът, тя се поддържа в читалищата в Смилян и Могилица, колеги-ботаници, които живея в региона. Поддържа се от община Смолян, неправителствени организации. Така че инициативата ще продължи и с фондация „Биоразнообразие”, която на национално ниво има сериозен ангажимент към организацията. Освен Фестивалът на дивите цветя продължава работата и с местните деца в село Арда, ще продължи една програма с която правим кино в село Арда. Стараем се да поддържаме дейности които извършваме да не бъдат единични, да не бъдат в рамките на един проект и след това да приключат, а да се търси устойчивост те да се издържат, да се търсят хора, които могат да помагат за случването им.
Фокус: Г-н Василев, какво представлява новата туристическа услуга „бягство” ?
Теодор Василев: Това е един много интересен продукт на едни наши колеги стартираха. Тези програми за неформално учене, тези лагери и обучения, които правим с младежите, могат да дадат начало на такъв тип предприемачески продукти, преживяването на един турист, на един човек, който през повечето време е под стрес, на работа, в големите градове. Бягството всъщност е една метафора на това как човек от големият град и от забързаната, стресирана среда да се върне обратно към природата и да види много интересни места, които дори не подозираме, че ги има и същевременно с това да преживее това пътуване, заедно с група от хора, които не познава, запознава се за първи път на тази програма и развива приятелства и умения, които може след това да използва в ежедневния си живот. Тук говорим най- вече за личностни отношения – как да бъдем по-осъзнати към себе си, какво си даваме, дали си даваме повече време за себе си. По време на дните си да имаме повече време за спорт, да релаксираме и да се разтоварваме от стреса и напрежението и най-вече комуникацията с другите хора, нещо, което ни липсва. Доказано е, че връзката с хората около нас, с приятелските кръгове, със семейството, даже с хората които не познаваме, връзката с тези хора ни дават вътрешно удовлетворение и ни правят щастливи, когато тези връзки са продуктивни. По време на тези „бягства” се ангажира тази личностна част и това един по-различен начин на туризъм – преживяване чрез туризъм.
Фокус: За край на нашия разговор – каква е мисията на читалище „Бъдеще сега 2006” в село Гудевица.?
Теодор Василев: Ще ви отговоря само с едно изречение. Нашата мисия е да обогатяваме процеса на личностно развитие и учене, вдъхновени от природата. Това е което правим и ни обединява в нашия екип.
Мина ЧЕРНЕВА