Деветнадесет български младежи се класираха за втория кръг на Europa Secura

Деветнадесет български младежи преминаха през първия кръг на Международното ученическо съревнование Europa Secura през 2012 г. На 29 май тази година повче от 60 младежи от цяла България и над 450 младежи от Чехия, Полша, Украйна, Македония, Грузия, Сърбия, Босна и Херцеговина и Латвия взеха участие в он-лайн теста по темите на съревнованието: Положението със сигурността, конфликтите в света, Ролята на ЕС и НАТО в разрешаването на конфликти, Основни факти за ЕС – история, институции, вземане на решения, Основни факти за НАТО – история, институции, вземане на решения и Географскa ориентация. Повече за съревнованието можете да видите в сайта на Бъдеще сега. Както и на международния сайт на Европейския център.

След подбор и селекция само 19 младежи от България бяха допуснати до втория кръг на състезанието, който се състои в написване на есе. Списък на участниците, класирали се за втория кръг

Есето написано на български език се изпраща по електронна поща не по-късно от 24.00 часа българско време на 17-ти юни на адрес: bulgaria@europasecura.cz  за НЧ Бъдеще сега 2006 – координатора на съревнованието за България. Формата на есето не трябва да надвишава пет страници (една нормална страница е съставена 1800 знака с интервалите). Картинки, графики, таблици и други допълващи визуални средства са допустими и не се включват в рамките на символите на една страница. Есето трябва да бъде изпратено в PDF формат на посочената електронна поща на НЧ Бъдеще сега.

Новите теми на есето през тази година:
1. Беше ли правилно решението на НАТО да стартира военна операция в Либия?
2. Настоящата политика на Европейския съюз към Иран (включително и санкции) достатъчно ефективна ли е?
3. Как оценявате решението на НАТО да изтегли войските си от Афганистан през 2014 г.?

Ние искаме да чуем Вашата критична и ясна позиция от гледна точка на бъдещето на съвременния свят. Можем ли да живеем без конфликти? Трябва ли да се обединяваме в големи съюзи, като ЕС и НАТО, които да гарантират нашата сигурност или можем да постигнем добруване и мир между хората и без войни, съюзи и налагане на световен ред? Помислете, дайте свобода на въображението и мислите си отвъд конфликтите и света, в който живеем сега!

Критерийте за оценка на есетата са:

  • Критично мислене,
  • Осъзнаване на реалностите в съвременния свят (солидарност и нови граждански движения, климатични промени и бедствия, глобална политика, бедност и болести, военни конфликти, социални и граждански движения, технологични промени и т.н.),
  • Добро боравене с информацията и фактологията.

Очакваме Вашите есета, не по-късно от 17-ти юни, 2012 г., до 24 часа българско време на: bulgaria@europasecura.cz