Младежката банка е вече и в Смолян!

Бъдете начело на най-новата инициатива за подкрепа на младежки идеи в България. Младежката банка (МБ) е вече и в Смолян с подкрепата на МИКЦ Смолян.

Искаш да подобриш нещо в Смолян и да ангажираш другите около теб?
Искаш да си част от екип креативни и динамични млади хора, с които да управляваш заедно младежка банка?
Искаш да пътуваш из България и по света?
Ти си на възраст между 15 и 25 години?

Ако отговорът ти е ДА, то Младежката банка е точно за теб!

Смелите мечти са с предимство, а желанието ти за участие и развитие е вместо CV. Изпрати ги в кратка мотивация до 16-ти декември на Росио Родригес на ro@nanera.net

Какво е младежката банка?
Младежката банка е ресурс създаден от млади хора за млади хора. Това ще е Вашата младежка банка, такава, каквато Вие искате да я виждате. Младежката банка Ви дава възможност да създадете свой собствен паричен фонд за подкрепа на младите хора в Смолян и да сбъднете мечтите и идеите на вашите връстници в полза на общността.

Вие сте начело, Вие решавате!

Младежката банка ще Ви даде възможност да работите в екип с други млади хора и е отлична възможност за личностно развитие, да придобиете лидерски и комуникационни умения и практически опит във вземането на решения, решаването на проблеми, управлението на събития и проекти, воденето на преговори и презентации, организирането на благотворителни събития и много, много още.
Младежката банка подкрепя младежки проекти и инициативи, които отговарят на нуждите на младите хора имат за цел дългосрочно въздействие и полза, развиват социални дейности и предприемачество. Младежката банка създава бъдещите  лидери на града.

Кой може да участва?
Младежи на възраст между 15 и 25 години.

Златните правила на Младежката банка:

  • Младите управляват
  • Младите хора, които създават Младежкa банка, взимат решения как се разпределят парите в рамките на тяхната общност.
  • Ролята на възрастните в Младежка банка е да предоставят обучение, подкрепа и съвети на младите хора, а не да вземат решения от тяхно име.

Отворена за всички млади хора
Младежка банка (МБ) е за младите хора, които искат да направят промяна в тяхната общност. Всички младежи от 15-25 години, които живеят в областта на Младежка банка (Смолян) могат да участват. МБ приветства кандидатури от млади хора, които не получават същите възможности, които другите могат да имат .Например млади хора в или напускащи социални заведения, бездомни млади хора, млади болногледачи, млади хора с увреждания, младежи от малки етнически групи.

Участие и включване
Всеки член на МБ има равна възможност да представи своята гледна точка и да реши как ще се разпределят средствата.

Насърчаване на разбирателството и зачитане на различията
МБ дава възможност за млади хора от различен културен, религиозен и политически произход да се обединят в една безопасна среда , да споделят опит и да развият разбиране и уважение един към друг.

Ясни и честни методи на отпускане на средства
Начина на взимане на решения на МБ гарантира, че всички опуснати пари са разпределени справедливо и процесите, които се използват за проверка на начина на изразходване на средствата, са ясни и прозрачни.

Кажи всичко така както е!
МБ използва чист и разбираем език, така че всички обучения, публикации, формуляри за кандидатстване и други да са лесни за четене и разбиране.

Развитие на младежките умения и опит
Използвайки спектър от творчески и забавни дейности МБ предлага на младите хора нови преживявание, нови умения и нови знания, осигуряващи им възможност да правят неща, които нормално не биха имали шанс да направят.

Размисъл и оценка
Екипът на МБ отделя време да погледне назад във всичко, в което са участвали. От обученията и играждащите екипа дейности през това, как вземат решения и типа проекти които финансират. Те разглеждат това, което работи добре и решават дали следващия път биха променили нещо.

Празнуване
МБ вярва, че е важно да се отпразнуват и двете : упоритата работа на младите дарители, които щедро дават времето си, а също и да приветстваме малдежите които използват даренията да направят нещо различно в общността, в която живеят. Като домакини на празничното събитие Младите дарители, тези които са получили финансиране както и членове на местната общност могат да дойдат заедно, за да се признае и отпразнува въздействието на МБ в рамките на нейния обхват.

Как да се включите?
Изпратете кратка мотивация до Росио Родригес на ro@nanera.net до 16 декември 2012 или малко преди края на света, такъв какъвто го познавате!
За контакти и повече информация можете да се свържете с Вени Николова на veni@nanera.net или се обадете на 0988 909 132