Резултатите от втория кръг на Europa Secura

Благодарим на всички младежи, които ни писаха с есе в трите теми на втория кръг на съревнованието. Всички есета бяха много интересни и ни затрудниха максимално при оценяването.

Темите на есетата през 2012 г.:
1. Беше ли правилно решението на НАТО да стартира военна операция в Либия?
2. Настоящата политика на Европейския съюз към Иран (включително и санкции) достатъчно ефективна ли е?
3. Как оценявате решението на НАТО да изтегли войските си от Афганистан през 2014 г.?

Ние искахме да чуем Вашата критична и ясна позиция от гледна точка на бъдещето на съвременния свят. Можем ли да живеем без конфликти? Трябва ли да се обединяваме в големи съюзи, като ЕС и НАТО, които да гарантират нашата сигурност или можем да постигнем добруване и мир между хората и без войни, съюзи и налагане на световен ред?

Критерийте за оценка на есетата бяха:

  • Критично мислене,
  • Осъзнаване на реалностите в съвременния свят (солидарност и нови граждански движения, климатични промени и бедствия, глобална политика, бедност и болести, военни конфликти, социални и граждански движения, технологични промени и т.н.),
  • Добро боравене с информацията и фактологията.

За да направим оценяването максимално коректно избрахме седем младежи, с които да проведем телефонни интервюта и от тях да посочим тримата, които ще заминат за Прага. За нас е много важно всеки един от младежите, които ще представлява България да е максимално подготвен и готов за Международното съревнование. За да не ви държим повече в напрежение…

Седемте ученици подбрани за интервю са: Теодор Тодоров от Русе, Даниела Василева от Русе, Пламен Николов от Варна, Павел Тодоров от Варна, Пресияна Карамфилова от Плевен, Станчо Николов от Варна и Памела Кънева от Ловеч.

Благодарим на всички за участието и прекрасните есета, които получихме във втория кръг на Europa Secura в България.