Закон за доброволчеството

През 2011 г. целият свят беше на вълната на доброволчеството. В Европа годината беше обявена за Европейска година на доброволчеството, а ООН обяви 2011 г., като Международна година на доброволчеството честваща десетилетие на доброволчеството. У нас годината премина стремглаво и неусетно, дори и за своите координатори от Министерството на културата. Хубавото е, че доброволчеството набира скорост и все повече български граждани са готови да подкрепят и помагат на хората, около себе си. В рамките на статистиката това са 6% от всички сънародници.

През годината ние работихме усърдно по темата създавайки възможност, чрез проекти и инициативи за доброволчески дейности да въвлечем в тях над 400 младежи и възрастни. Имахме честа да консултираме и позицията на НМФ по темата.

Позиция за доброволчеството проета на Общо събрание на НМФ в гр. Дряново

В работна група към Министерството на културата се изработи проект на Закон за доброволчеството. НЧ Бъдеще сега се включи, като наблюдател в групата и активно участва в създаването на позиция от Национален младежки форум. Ето и резултатите:

Проект на Закон за доброволчеството

Становище на Национален младежки форум

Форма с конкретни предложения за промяна в текстове на законопроекта