Био-академия в Родопите


През изминалата седмица се проведе нашата Био-академия, където с деца от цяла България преживяхме 6 вълнуващи дни от 16 до 22 юли в Родопа планина и Омайната градина. Една седмица изпълнена с много приключения, емоции, приказки за уханни билки, за редки и застрашени растения в Родопите, както и за тяхното опазване и отглеждане.
Първата ни задачка след пристигане бе построяването на палатковия лагер, след което се впуснахме в поредица от образователни игри, дискусии, походи, приключения в пещери, алпийски тролеи и разбира се да ходим боси по тревата ден подир ден!

 

Не пропускайте да проверите в Родопския речник за някоя непозната дума…

През тази една седмица научихме какво е то био-земеделие, какво са повдигнатите лехи и защо мулчираме. Разбрахме кои растения и животни са приятели и си помагат в градината, видяхме някои редки и застрашени растителни видове с лечебни качества в Омайната градина, как те се отглеждат и размножават. По време на похода към изворите на р. Арда се научихме да разпознаваме цъфналите по това време на годината билки и си набрахме по един букет за чай и няколко горски ягоди за разкош. А ето какво споделият и децата с нас: „Научих толкова много неща за земеделието и билките. Бих дал идея на баща си или на майка си.”
Разделното събиране на боклука никога не е било толкова забавно, а колко много красиви и практични неща сътворихме от него – саксия за босилека, свещници, фигурки от пластмаса, цветни висулки. Успяхме да нацапаме ръцете си и пода на класната стая с глина от която направихме подаръци за Илария, която през цялото време се грижеше за това да хапваме здравословно и вкусно.

Влязохме за първи път и в неблагоустроена водна пещера, част от пещерната система Голубовица, в местността Гарга дере. Когато стигнахме края на маршрута и началото на дълбоките сифони, се подредихме в кръг и загасихме челниците си….беше истински непрогледен мрак, тишина нарушавана само от румоленето на водата….

Мурсалски чай
Успяхме да направим и първия речник на родопските думи, които събрахме от възрастните хора в Гудевица, научихме няколко родопски песни и имената на всички жители на Гудевица. Чухме историята за създаването на църквата Св. Пророк Илия, знаем вече и че тракийското племе беси е заровило златните си станове на връх Ком, както и кои са били Гудьо, Гоздьо и Добри.
На Илинден празнувахме с всички в махалата, а следобеда беше ред на нас, децата да говорим и направихме две представления – скеч-пиеса и викторина, в която ние задавахме въпросите за нещата които преживяхме и научихме през последните 6 дни – за опазването на природата, за редките и застрашени растения, за почвите, водата, слънцето и билките….„Дните ни бяха преизпълнени с интересни и поучаващи неща, не скучаехме никога!”

Трудно ни бе да се разделим, но си имаме по една диплома, камъче сърце и гривна на крачето! Благодарим ви деца, че бяхте толкова истински, непринудени, любопитни, вдъхновени! До другото прекрасно лято!
Нашата история в снимки можете да видите в страницата ни във Фейсбук!

„Омайната градина” стана възможна благодарение на Програма „М-Тел ЕКО Грант“, финансирана от Мобилтел ЕАД. За повече информация посетете: http://www.mtel.bg/mtel-eko-grant-2012