Бъдеще сега превърна софийски клуб в Омайна градина

На 5-ти декември, Международния ден на доброволеца, Народно читалище „Бъдещесега 2006” представи на живо в София – Омайната градина, една вдъхновяваща история, която преобрази родопското село Гудевица.

Над 40 гости, сред които природолюбители, радиоводещи, представители на бизнес и граждански организации и журналисти само за няколко мига изминаха разстоянието от 280 км. и се озоваха в Гудевица, където сред тикви и слама се намираше нашата ръчно изработена карта, на която всеки посетител нарисува своя маршрут от родното си място до Гудевица.

Втората спирка по пътя на гостите бе „Омайната градина“, където сред дъхави билки, гостите се запознаха с уникалната родопска природа и богатството ни от лечебни растения. Наред с местните билки, като мента, мащерка, жълт кантарион, маточина, бял равнец и др., успешно бяха култивирани и два застрашени от изчезване растителни вида, включени в Световната червена книга – Пирински (Мурсалски) чай Sideritis scardica и Родопски крем Lilium rhodopaeum.

В последната спирка „Играя и уча“ гостите участваха в един интерактивен урок и преживяха неформалното образование в действие – Как една ябълка се превърна в земното кълбо и само нейната люспа, 1/32 част от ябълката се оказа почвата, годна/плодородна за изхранване, с която цялото човечество разполага!Тук за първи път посетителите имаха възможност да разгледат интерактивния наръчник за преподаване, разработен специално за деца и младежи от билковата ни градина. Той вече е достъпен за всички на https://universitet.webme-bg.com/gudevica

През Омайната градина само за 6 месеца от май до ноември преминаха обучение над 100 деца от района на Родопите, 14 деца от цяла България в рамките на организираната 7-дневната Био-академия, над 15 международни и 35 български доброволеца участваха в изграждането и поддържането на градината. Омайната градина бе посетена от над 50 души от страната и стана повод за среща на био производители на билки от различни краища на България. Над 150 местни жители от района се запознаха с методите на биологичното земеделие, свързани с култивирането на лечебни растения като алтернатива в земеделието и развитието на района, а на пролет очакваме някои от тях да започнат свои собствени омайни градини с мурсалски чай!

Цялото пътешествие на посетителите бе съпроводено под звуците на каба гайда, кани с горещ мурсалски чай и вкусен родопски пататник.

Омайната градина е част от дългосрочната визия на „Бъдеще сега” за създаване на модерен център за работа с деца и младежи сред природата на Родопите. Всеки един гост получи парче от пъзел, който в края на вечерта започна да се подрежда!

Липсват ни най-важните парчета от пъзела, затова имаме нужда от Вашата помощ! Включете се в Кампанията на Бъдеще сега за създаване на училище сред природата, защото децата и младите хора са ценност! Ето, че само едно парче е останало, за да завършим ремонта на училището в село Гудевица – Вашата подкрепа, чрез директно дарение на банковата ни сметка, материали за ремонта или просто разкажете на свои приятели и познати, които биха могли да ни помогнат! Повече за кампанията съвсем скоро на сайта на НЧ Бъдеще сега!

Събитието в снимки!
Повече за Омайната градина!
Проектът „Омайната градина” стана възможен благодарение на програма „МТел ЕКО Грант“, финансирана от Мобилтел, с професионалното съдействие на фондация „Помощ за благотворителността в България”. За повече информация посетете: http://www.mtel.bg/mtel-eko-grant-2012.

За контакти:
Вени Николова
Координатор проект: „Омайната градина”
Народно читалище „Бъдеще сега 2006“
W: www.gudevica.org

E: veni@nanera.net
T: 0893 541 091