От билковата градина до върха на планината

Няколко поколения заедно изкачват родопския връх Ком за Петровден Еньовден дойде и си отиде, един ден, едно слънцестоене, а еньовчетата, те продължават да се полюшват жълти и ярки, ухаещи на белгийски шоколад, шепнейки добре дошли в Родопите! Добре дошли в село Гудевица, където нашата омайна билкова градина от ден на ден разцъфтява все повече и повече. Първите стъпки положихме с група от 15 доброволци само преди месец, с малко сутрешна роса, следобеден дъжд, прелестна дъга и щипка за късмет… Това е нашата рецепта за билки и вече си имаме бял риган, планинска арника, жълто разцъфтяла се, лимонена мащерка, златен корен, ехинацея, мурсалски чай и какво ли още не. По време на първото обучение в Омайната градина косихме тревата, оформихме и подготвихме лехите и сложихме първите коренчета билки в нашата градина, всичките ние заедно младежи от цялата страна и Европа, а с леля Христина, която ще учи нашите чуждестранни доброволци на български език, разменихме коренчета билки, хубави идеи и полезни съвети.
Идва Петровден, заедно млади и стари се отправихме на традиционния поход до връх Ком за 29 юни – Петровден, до параклиса Св. Петър и Павел, където запалихме свещ за здраве и за берекет на градината.
А бабите долу в селото скупчени на една пейка, чакаха момчето с колата да дойде и да отвори колата магазин, откъдето да си вземат хляб и нещо друго от първа небходимост, зарадваха ни се, такива боси ухилени, слизащи от върха, спряхме при тях поседнахме и всичко някак си се преобърна, бабите така се подмладиха, бликаше енергия, радост чиста и искрена, спомени, запяхме родопоски песни, народни, стари градски, едни такива за жените, за виното, за любовта, баба Мария стана и започна да рецитира стихове на Недялко Йорданов, смяхме се с глас, а баба Рада толкова силно, истинска родопчанка, с мощен силен глас като го извива, като заиграхме и този смях, беше истинско, спонтанно от сърце. Радваха се, говорихме си, разказваха ни за тяхната младост, ние за билките, бяхме набрали бъз за сироп и чай. Дойде колата и се втурнаха към нея, а ние се запътихме към читалището, читалището на бъдещето, където по-късно ги посрещнахме и нагостихме за празника с два прясно изпечени пататника!
Съвсем скоро ни очаква и първата Еко-академия, където с деца от цяла България ще преживеем една вълнуваща седмица от 16 до 22 юли в планината и Омайната градина, изпълнена с много приключения, емоции и приказки за уханни билки.
„Омайната градина” стана възможна благодарение на Програма „М-Тел ЕКО Грант“, финансирана от Мобилтел ЕАД. За повече информация посетете http://www.mtel.bg/mtel-eko-grant-2012

НЧ Бъдеще сега 2006 работи за популяризиране на устойчивото развитие и непрестанно разработва нови методи за образование близо до земята и природата. Следваща стъпка по този път е изграждането на стопанство, в близост до читалищната сграда, където се демонстрират практики, които опазват природата и допринасят за развитието на местната общност.

За контакти:
Венета Николова – e: veni@nanera.net, т: 0893 541 091
Теодор Василев – е: teodor@nanera.net, т: 0887 558476