Какво се случи по време на проект ”Живата природа в моята чиния”

Можем ли БУКВАЛНО да копаем пари и знания от земята заедно с младите хора?! 

Ученици, младежи и учители бяха силно заинтригувани от тази нова възможност.  

Народно читалище “Бъдеще сега 2006” организира срещи по проект ‘’Живата природа в моята чиния’’. Дейността се изпълнява по програмата „Младежи за околна среда“ на Министерство на околната среда и водите, чрез възлагане от РИОСВ Смолян.

Moжете да намерите повече инфо за проекта във ФБ тук.

В рамките на три срещи, които се проведоха на 17 ноември 2022 г. в ПРОФИЛИРАНА ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ “ВАСИЛ ЛЕВСКИ”, в зала 247 на ОБЩИНА СМОЛЯН и в МЛАДЕЖКО ПРОСТРАНСТВО на “Млади изследователи за младежко развитие” се срещнахме с ученици, учители и младежи от Смолян. На срещите провокирахме интереса им към проекта, споделихме за възможностите за участие на млади хора в кампанията “Млад човек в градината”, Еднодневното приключение “Живата природа в моята чиния” и разработените модули, които представихме на учителите и ще тестваме с младежи.

Среща с ученици в ПМГ

Над 25 ученици се включиха в нашата среща на 17.11.2022 г. в ПРОФИЛИРАНА ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ “ВАСИЛ ЛЕВСКИ”. Те бяха запознати с проекта, чрез интерактивна презентация, няколко игри по темата за земеделие и устойчиво развитие, томбола с награди (био мед, торби за многократна употреба и еко-химикалки със семена, които да посадят). 

Информационната ни кампания включи още Професионална гимназия за приложни изкуства град Смолян, Смолянска професионална гимназия по туризъм и строителство, ПГТТ – “Христо Ботев” Професионална гимназия по техника и технологии в град Смолян, Езикова гимназия “Иван Вазов” град Смолян.

Представяне на методика за работа със земята и сред природата за млади хора и модули за преподаване на предмети от 9 до 12 клас чрез работа в градината и сред природата.

По време на среща посветена на СТЕМ проекти с директори и учители от професионалните гимназии и други училища от областта в зала 247 на община Смолян представихме възможността за използване на разработените модули от учителите. Имаше интерес от директори и предстои да изпратим писмо с всички модули до училищата в област Смолян. Информацията идва навреме точно когато се подготвят проектите на училищата за бъдещите СТЕМ центрове. Именно липсата на методика и конкретни модули за работа с учениците са това, което трябва на учителите. 

Среща с младежи в младежко пространство на Млади изследователи за младежко развитие в източно крило на община Смолян. 

По време на среща с младежи в младежкото пространство представихме Кампанията, еднодневното приключение и модулите от програмата, като имахме и интерактивна демонстрация на игри и упражнения от разработените модули. Младежите, които бяха над 15, проявиха интерес и се включиха с голямо желание и мотивация в игрите и кампанията. Споделиха се снимки от работа в градината през годината и се проведе дискусия за важността на отглеждането на своя чиста и здравословна храна и опазването на природата и земята. 

По време на двучасовото събитие представихме и кратки видео филми посветени на вълната млади хора, които създават собствени градини и отглеждат храна в урбанизирани територии и пространства. Дискутира се колко е яко всъщност да се занимаваш със земеделие и това е нова мода. Както показа краткия филм за активиста Рон Финли от САЩ, който създава градинки по улиците на Лос Анжелис е възможно земеделие да се прави навсякъде по света. 

СРЕЩА С УЧЕНИЦИ И ЕДНА ЯБЪЛКА в ПГПИ Смолян на 25.11.2022 г. (петък).

24 ученика и 2 учители се включиха в нашата среща, която се проведе на 25 ноември 2022 г. в Професионална гимназия за приложни изкуства град Смолян. Срещнахме се с ученици, учители и младежи от Смолян. На срещата провокирахме интереса им към проекта, споделихме за възможностите за участие на млади хора в кампанията “Млад човек в градината”, Еднодневното приключение “Живата природа в моята чиния” и разработените модули, които представихме на учителите и тествахме с младежите по време на срещата.

Имаше и томбола с вълнуващи награди – химикалки със семена, красиви платнени торби и био мед.

Направихме демонстрация на активност от разработен по проекта модул “Земята, която ни храни” за количеството на почвата годна за отглеждане на храна на Земята. Използвахме нагледен метод с реална ябълка, с която учениците работиха. Чрез задаване на въпроси и демонстрация ‘’Коя част от земната повърхност не става за обравотване?’’, стигаме до една съвсем малка част от ябълката (1/32 част) – и нейната тънка коричка, която реално показва обработваемия слой почва, който е много малък. Всяка година губим 24 милиона тона от нея, а е толкова ценна. Това подейства много силно на всички, които не се бяха замисляли с каква малка част от планетата се изкарва храната за всички.

ЕДНОДНЕВНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ “ВЪРНИ СЕ НАЗАД В МИНАЛОТО”          

 Посещение на ученици, среща с местни земеделски стопани и провеждане на занимания със създадените модули в “Училище сред природата” в село Гудевица на 27.11.2022 г. (неделя).

14 ученици и 5 възрастни  се включиха в ЕДНОДНЕВНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ ”ВЪРНИ СЕ НАЗАД В МИНАЛОТО” в „Училище сред природата“ с. Гудевица на 27 ноември (неделя) 2022 г.

Толкова сме заредени след срещата ни на Гудевица, където се потопихме в едно разкошно време, времето на нашите предци, земеделието и приготвянето на храна.

РЕЦЕПТИ ОТ ПРЕДИ 500 ГОДИНИ за ПРОИЗВОДСТВО НА МЕСТНА ХРАНА

Нашият приятел Салих Паша от село Бориково, научи младежите на много неща, свързани с правенето на продукти от мляко, като: масло, сирене бръмза. Заедно с младежите проготвиха по-стари рецепти кешкек и синдермьо. Младежите праха маслото, чистиха пшеница, бъркаха синдермьо и кишкека и още.

ЛАНДШАФТНИ АРХИТЕКТИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА УЧЕБНИ ЗЕЛЕНЧУКОВИ ГРАДИНИ В УЧИЛИЩЕ

За малко бяхме в ролята на ландшафтни архитекти. Позволихме си да рисуваме и мечтаем как би изглеждала любимата ни градина. Активностите бяха част от модулите създадени по проекта. Черпихме вдъхновение от картите на Фондация “Заедно” за създаване на био градинките в училище.

ПРЕМЕНИ СЕ С НОСИЯ

Обличахме носии, чанти, ризи и даже африкански традиционни костюми. Усещането е уникално да се погледнеш в други дрехи. Забавлявахме се много. Разговаряхме какво е да отглеждаш градина в миналото и какви храни са отглеждали хората в миналото и как са обработвали земята. 

ЗАПОЗНАВАНЕ С МЕСТНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Разходихме се до родното място на Валя Балканска село Лагът, където се запознахме с местните ни приятели и земеделци от Лагът – Захаринка и Емин. Там видяхме трядиционно приготвяне на зимнина и тяхното малко стопанство, което изхранва едно голямо семейство – тях, децата и внуците. Остава им и за продажба. За хаир ни бяха направили 2 пататника, които включихме в нашия обяд. Ние пък им занесохме 5 килограма брашно от лимец. Благодарим им от сърце. 

Видео от проекта тук: